Jullöften – Matteus 1:18-25

(This is a talk given in Swedish at a Kungskyrkans worship service. If you would like to find out more about our new church starting in Krokslätt soon email us through the contact page on this website. Thank you)

Jullöften uppfylls sällan, eller hur?

När jag var liten minns jag att jag verkligen såg fram emot att åka och hälsa på tomten. I England finns det en tradition att jultomten kommer på besök till gallerior och julmarknader och barn kan köa för att få träffa honom där inför julen. Jag minns utflykter till ”tomtens grotta” och löftet om en gratis leksak till varje barn. Jag kom med en förväntan om att kanske få något coolt som en helt ny Optimus Prime actionfigur och jag åkte alltid därifrån med ett billigt plast-fiskespö och kände mig djupt besviken.

Men är inte julen alltid lite av en besvikelse? Den utlovar glädje men lämnar oss med kreditkorts-skulder. Den utlovar familjemys men leder ofta till familjebråk.

Många av julens sentimentala filmer brukar sammanfatta julens sanna mening med frasen ‘fred på jorden och välvilja till alla människor’. Men låter inte det som ett löfte som ingenting faktiskt kan leva upp till? Så lovar julen mer än den kan hålla?

Bibelns svar är nej. Det står att om vi med rätta förstår hur löftet fungerar, och vad löftet egentligen är, inser vi att julen är mer fantastisk än vi någonsin kunnat föreställa oss!

Idag ska vi titta på julen under tre rubriker:

 1. DEN OVÄNTADE JULKLAPPEN
 2. DEN OVÄNTADE JULKLAPPEN vi BEHÖVER…
 3. DEN OVÄNTADE JULKLAPPEN vi BEHÖVER och som vi måste FÖRUNDRAS över.

Så först…

1) Den oväntade julklappen…

Josef fick verkligen en rejäl överraskning den allra första julen! Föreställ dig att han kom och hälsade på hemma hos Maria och innan han har hunnit ta av sig skorna hälsar på honom genom att säga:

“Överraskning Josef, goda nyheter, jag är gravid! Men oroa dig inte, det är Guds Son!

Kan du föreställa dig hur han skulle bearbeta den lilla nyheten?

Att Maria födde Jesus, trots att hon var en jungfru, alltså oskuld, är ett häpnadsväckande påstående, eller hur? Men det är precis vad Bibeln påstår har hänt. Titta på några av verserna från vår evangelietext igen. Det är verkligen inte otydligt: 18-25

Med Jesu Kristi födelse gick det till så: hans mor Maria var trolovad med Josef, men innan de hade varit tillsammans visade det sig att hon var havande (alltså gravid) genom den helige Ande. Hennes man Josef var rättfärdig och ville inte dra skam över henne, och därför beslöt han att skilja sig från henne i hemlighet.

Men när han funderade över detta, då visade sig en Herrens ängel för honom i en dröm och sade: “Josef, Davids son! Var inte rädd för att ta till dig Maria som din hustru, för barnet i henne har blivit till genom den helige Ande. Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder.”

Allt detta hände för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: Se, jungfrun ska bli havande och föda en son, och man ska ge honom namnet Immanuel. Det betyder: Gud med oss.

När Josef vaknade upp ur sömnen, gjorde han som Herrens ängel hade befallt och tog sin hustru till sig. Men han rörde henne inte förrän hon hade fött en son. Och han gav honom namnet Jesus.

Om och om igen konstaterar Bibeln att Jesu födelse var en jungfru-födsel.

Detta är verkligen ett unikt historiskt påstående … Och det är förståeligt att man inte tror på det.

Men tänk på det. Om det låter svårt för oss att tro på, hur mycket svårare skulle det ha varit för Josef? Han skulle vara den svåraste personen på hela planeten att övertyga, eller hur?

Men Gud sänder en himmelsk budbärare, en ängel. Och vi vet att Josef blev övertygad om att det var sant genom hur han agerar i vers 24:

24 När Josef vaknade upp ur sömnen, gjorde han som Herrens ängel hade befallt och tog sin hustru till sig.

Är inte det åtminstone lite spännande, angående detta påstående om jungfrufödseln? Att Josef faktiskt trodde det?

I Bibeln finns det nämligen många oväntade graviditeter… Och varje gång är de tecken på att Gud är på gång att göra något fantastiskt.

Och även om det finns många mirakulösa födslar i Bibeln är denna berättelse den enda jungfrufödseln i Bibeln!

Jungfrufödseln är Guds sätt att visa att Han har gjort något så överraskande den första julen, något så unikt, att det aldrig har gjorts innan och aldrig kommer att göras igen!

Jungfrufödseln är en gigantisk blinkande NEON-skylt, att den här historien, den här nyfödda bebisen verkligen är extremt viktig. Historiskt, globalt, kosmiskt viktig!

Så, genom jungfrufödseln drar Gud vår uppmärksamhet till det faktum att Han har gett oss en totalt oväntad julklapp. En julklapp i form av Hans egen Son, född den första julen.

Anledningen till att vi ger varandra gåvor på jul är ju för att julen är den tid då vi minns att Gud gav oss sin största och finaste gåva … Sin Son.

Men hur kan gåvan av ett gudomligt barn uppfylla julens alla löften?

Ja, vad bra att du frågar. För vår andra punkt är…

2) Den oväntade julklappen vi BEHÖVER …

Varje jul får man alltid minst en present man egentligen inte vill ha eller behöver. Du vet, som ett par “pappastrumpor”. Naturligtvis älskar du dem, för de kommer från en person som du älskar. Men djupt inom dig tänker du… På riktigt? Varför?

Jag tror att när vi hör att Gud har gett sin Son tänker nog de flesta människor, “Ååååh tack Gud, men det var inte på min julklappslista?”

Så det är viktigt att vi förstår varför Gud ger oss sin son. Och den här berättelsen berättar faktiskt varför. Vi ser detta i de två namn som Matteus använder för detta barn. Titta på vers 21, så ser vi det första namnet:

” Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder.”

Förnamnet är Jesus. Vilket betyder på hebreiska, “Gud räddar.” Och specifikt att ”Gud räddar människor från deras synder”. Ordet ”frälst” är en synonym till räddad. Det betyder samma sak. Andra bibelöversättningar säger: ”… du ska ge honom namnet Jesus, för han ska rädda sitt folk från deras synder.”

Det kanske inte låter som något vi behöver. Att bli frälst/räddad från SYND. Synd är väl en föråldrad idé, eller? Det kanske inte är ett ord vi gillar i vår moderna kultur, men det är ändå otroligt relevant.

Låt mig ställa dig en fråga… Vad behöver du egentligen i jul? Jag menar inte under granen. Jag menar i ditt liv. Vad är ditt största problem?

 • att komma upp på bostadsstegen?
 • att trivas i din egen kropp?
 • att få rätsida på ditt äktenskap?
 • att få sluta känna skuld eller skam?

Sanningen är att vi alla har sådana här problem, eller hur? Något som, om vi var ärliga, vi gladeligen skulle ge upp såväl julgran som julskinka och julklappar om dessa saker bara skulle lösas.

Du kommer aldrig höra mig säga att alla dessa problem magiskt skulle försvinna om du blev kristen. Men jag kommer att säga att Bibeln lär att alla dessa bekymmer är symptom på ett större problem vi alla har: Och det större problemet är “synden”.

Bibeln säger att världen vi lever i är trasig.  Den är inte som den ska vara.  Bibeln inleds med att Gud skapade världen, titta på den och förkunnade att den var “mycket god”.

Men sedan, redan i Bibelns 3:e kapitel började allt att spricka sönder. Hur?

De flesta av er här är svenskar, så jag slår vad om att ni alla har satt ihop några IKEA möbler i era dagar? Jag har satt ihop en hel del med. Men när jag började såg jag det som en utmaning. Det stod att man skulle läsa instruktionerna noggrant … Men jag..! Jag behövde inga instruktioner inte. Jag är en man! Eller, rättare sagt: Jag behövde dem inte förrän jag insåg att det jag gjorde inte fungerade. Och då var jag tvungen att göra om det mesta jag hade gjort, gräva fram instruktionerna ur återvinningen utan att min fru eller mina barn såg och sedan faktiskt läsa dem.

Det visar sig nämligen att jag faktiskt inte förstår hur möbler fungerar lika väl som de som skapat dessa möbler. Om jag vill att det ska bli bra byggt, så måste jag lyssna på designern.

Det är samma sak med vår värld idag. Om vi vill att den ska fungera måste vi lyssna på världens designer. Men i stället förkastar vi Gud och sätter oss själva i Hans ställe. Vi vägrar att lyssna på skaparens instruktioner och så undrar vi varför världen, våra relationer och våra hjärtan är trasiga!

Detta är vad synd är.

Ditt största behov i jul är att du behöver bli frälst från synd. Räddad från dess grepp över ditt liv, så att du kan börja följa din kärleksfulla skapares instruktioner. Och frälst från de eviga konsekvenserna av din synd, från Guds rättvisa dom och få en återställd relation till Jesus.

Det är därför Gud sände sin Son:

” Så älskade Gud världen att han (ut)gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Johannes 3:16

På julen finns det alltid många saker man vill ha. Men Jesus är den enda julklappen vi verkligen behöver!

Och det är/Han ÄR vad Gud har gett!

3) DEN OVÄNTADE JULKLAPPEN vi BEHÖVER och som vi måste FÖRUNDRAS över.

Det andra namnet som Matteus (författaren till detta evangelium) vill göra oss uppmärksamma på, är ett citat från en profet som skrev 700 år före Jesu födelse. Denne profet hette Jesaja. Titta på vers 23:

23 ”Se, jungfrun ska bli havande och föda en son, och man ska ge honom namnet Immanuel. Det betyder: Gud med oss.”

Så det andra namnet är Immanuel – Gud med oss. Det här är en så elektrisk idé att Matteus hela bok kretsar kring detta tema. Du kanske faktiskt inte ser hur underbart det här namnet är, för som allt annat med julberättelsen tenderar vi att vänja oss vid det och sedan se förbi det. Men det sorgliga är att många av oss har vant oss vid att höra orden “Immanuel – Gud med oss, genom att ha sjungit för många julsångs under årens lopp, utan att någonsin riktigt veta vad det egentligen betyder.

Så jag vill ta de sista minuterna för att försöka hjälpa oss att se underverket med dessa ord. “Gud med oss!”

Tänk på vad det står här. I julberättelsen adopterar Josef Gud inkarnerad. ”Inkarnation” betyder “i köttet” Jesusbarnet är Gud i kött och blod … I mänsklig gestalt.

Häromkvällen var jag hemma och gick förbi fönstret. Plötsligt såg jag Orions bälte. Och jag frågade min Amazon Alexa “Hur många mil bort är Orions bälte.” Svaret jag fick var häpnadsväckande, och jag kan inte upprepa det. Jag kan helt enkelt inte! Så jag frågade igen: “Hur många ljusår bort är Orions bälte.” Svaret var 1340 ljusår bort. Efter lite letande fick jag reda på att det avståndet bara är till stjärnan mitt i bältet. Men tänk bara… Det betyder att, för ljus (som färdas med 186 000 miles i sekunden) tar det 1340 år att resa till Orions bält-spänne. Och det räknas som en av de närmre stjärnorna.

Och i Psaltaren 147:4 står det så här om Gud och stjärnorna.

Han bestämmer stjärnornas antal, han nämner dem alla vid namn.”

Gud är STOR och ändå… I julberättelsen såg Gud oss i vår trasiga, självupptagna och fallna värld och istället för att knuffa bort oss drar Han sig själv in. Gud kliver bokstavligen, fysiskt och personligt in i mänsklighetens historia. Gud: universums skapare, blir en människa… en bebis…

Det fanns en tid i mänsklighetens historia då du skulle kunna ha hållit Gud, i mänsklig gestalt, i dina armar.

OJ!! Detta Jesusbarn är julklappen vi behöver som vi MÅSTE förundras över!

Borde inte detta förändra hur många av oss ser på God?

Har du kanske också missförstått vad Bibeln lär om Guds natur?

Den här julen kanske du kan ägna lite tid åt att fundera på vad konsekvenserna av den här berättelsen är? För när man tror och förstår gåvan “Immanuel – Gud med oss” så förändrar det verkligen allt.

Vad var det du tänkte du på när jag frågade förut: “vad vill du ha mest i julklapp?” Skulle vetskapen om att Gud är med dig göra någon skillnad?

Var det att äntligen kunna köpa ett eget hem? I “Gud med oss” kan du hitta en större trygghet än någon bank eller hus i världen kan erbjuda.

Om du är ensam – Då betyder “Gud med oss” att när du väl har hittat Honom är du aldrig riktigt ensam. Och han inbjuder dig att vara en del i Hans familj: kyrkan.

Är du rädd för något du behöver ta itu med? – “Gud med oss” betyder att Gud står vid din sida, kan det göra skillnad? Om Gud är för oss, vem kan då vara emot oss?

Bär du en börda av skuld eller skam? “Gud med oss” betyder att Jesus betalade din syndaskuld på korset och kommer att leva i dig för att hjälpa dig att leva ett liv i hopp, kärlek och förlåtelse.

Är du drabbad av sjukdom eller står du till och med inför döden? Då betyder “Gud med oss” att Jesus, som vann över döden och nu lever för evigt i himlen, är med dig. Döden har besegrats!

Vilken skillnad kan kunskapen om att ”Gud är med dig” göra för ditt 2023?

Jesus är DEN OVÄNTADE JULKLAPPEN vi BEHÖVER och som vi måste FÖRUNDRAS över.

Slutsats: Om du vill veta mer om denna underbara räddare/frälsare Jesus, eller om du vill veta hur du kan känna Immanuels glädje, göra med dig, så här är några saker du kan göra.

 • Du kan stjäla en av våra kyrko-biblar.  NEJ, men seriöst, om du vill läsa mer om Jesus, ta en! Det är vår gåva från oss till dig. Varför inte läsa igenom Matteusevangeliet över jul och be Gud uppenbara sig för dig när du läser?
 • Du kan komma och prata med mig, efter gudstjänsten. Eller kanske personen som bjöd med dig hit? Vi skulle gärna svara på dina frågor och kanske be med dig.
 • Du skulle kunde börja komma hit till Kungskyrkan regelbundet. Vi träffas här varannan söndag. Vår nästa gudstjänst kommer att vara på …
 • Eller så kan du bara be, nu om du vill, och be Gud medan vi har vår sista Bibelläsning, eller när vi sjunger vår sista julsång, att komma nära dig och visa sig för dig i all sin kraft, kärlek och ömhet.

Gud vill lära känna dig. Han vill vara din Frälsare och din Immanuel.

Categories Uncategorized
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close